smartphone acum sunt o prezență permanentă în viața noastră de zi cu zi și pentru mulți utilizatori au devenit, de asemenea, camere principal, din acest motiv, binecunoscutul ziar DxOMark a dorit să efectueze un studiu pentru a înțelege dacă și în ce măsură calitatea fotografiilor și videoclipurilor este afectată de neglijența utilizatorului dispozitivului lor.

Calitatea trebuie păstrată

In ultimii ani calitatea camerei a smartphone-urilor – în special, dar nu numai în segmentul premium al pieței – a crescut exponențial: s-au făcut pași mari atât în ​​ceea ce privește calitatea pură, cât și versatilitatea, atât de mult încât astăzi aproape toate smartphone-urile aflate în circulație fac mai multe camere. Lângă unitatea principală, există camere cu unghi ultra-larg, macro, tele – de asemenea cu zoom periscopic -, micro, dar și senzori ToF (Flight Time), LED-uri și așa mai departe.

Toate aceste componente sunt fragile și sunt protejate de murdărie și maltratare acoperire de obicei realizate în pahar (sau ceea ce Apple numește sticlă safir, care oricum este mai multă sticlă decât safir).

Prin urmare, capacul de mai sus ar trebui să fie durabil pentru a-și îndeplini sarcina de protejare a camerelor smartphone, dar în același timp ar trebui să fie cât mai subțire posibil pentru a nu strica estetica dispozitivului și mai ales pentru a nu interfera cu trecerea luminii.

Deoarece această mică bucată de sticlă poate afecta foarte mult calitatea fotografiilor și videoclipurilor produse de un smartphone și este expusă în mod constant riscului de zgârieturi și a diferitelor daune în utilizarea zilnică, DxOMark a vrut să efectueze o investigație „pe teren” și pentru a face acest lucru a ales camera de la telefon nu valoreaza nimic: Huawei P40 Pro.

Același smartphone, aceleași camere, dar ce diferență!

Mai exact, au fost luați două Huawei P40 Pro, una în stare perfectă este cealaltă cu sticla aparatului foto deterioratăși l-a comparat în textul clasic foto DxOMark.

Chiar înainte de plecare era de așteptat să provoace zgârieturi pe sticlă flacără a obiectivului – artefacte ale obiectivelor cauzate de lumina pierdută și reflexii interne ale modulului fotografic – și probleme similare. Acest lucru se datorează faptului că flacara obiectivului poate fi accentuată de mai mulți factori, cum ar fi zgârieturi, murdărie sau praf pe lentile, lipsa de acoperire antireflex și multe altele. Este chiar mai frecvent în camerele cu unghi ultra-larg, deoarece este mult mai probabil să pătrundă soarele în câmpul vizual.

Camera principală

Ar fi doi Huawei P40 Pro, era evident să găsim calități identice în ceea ce privește focalizarea automată, balansul de alb, textura, controlul sunetului, totuși prezența zgârieturilor pe sticlă poate afecta contrastul, tonul și expunerea, în special în condiții dificile de iluminare.

Primul exemplu, cu iluminare uniformă, nu prezintă diferențe vizibile între un smartphone intact și un smartphone zgâriat. În mod similar, fotografiile panoramice realizate cu lumina din spatele fotografului sunt aproape identice.

Cu toate acestea, este suficient să vă deplasați la contexte mai puțin simple – contraste luminoase și / sau iluminare de fundal – pentru a scoate la iveală diferențe mari: deși cele două fotografii au un flare, fotografia dispozitivului deteriorat arată o lipsă de contrast pe suprafețe și în colțul din stânga sus și interpretarea greșită (lipsa de saturație) a tonului pielii. De asemenea, dacă subiectul din cadru este aproape de partea deteriorată a sticlei, este posibil să nu fie deloc recunoscut, împiedicând procesarea imaginii să aplice toate optimizările tipice ale fotografiilor.

Flare reapare semnificativ chiar și în scenarii mai întunecate și în fotografiile de interior, unde sursele de lumină prezintă strălucire și luminile pierdute. Direcția și forma acestora din urmă sunt semnificative, de fapt sunt perpendiculare pe zgârieturile de pe geamul camerei și principala cauză a acestor lumini pierdute este difracția luminii de la zgârieturi în sine.

Aceleași efecte sunt și mai evidente în fotografiile de noapte, unde smartphone-ul rămâne intact.

Mod ultraangular, teleobiectiv, bokeh și video

Practic, toate aceleași efecte negative observate cu camera principală a Huawei P40 Pro se repetă cu unghi ultra-larg, teleobiectiv și moduri de fotografiere speciale.

În modul foto, zgârieturile nu afectează capacitatea camerei de a recunoaște adâncimea și de a crea bokeh, totuși fotografiile au o anumită lumină și o lipsă de contrast.

Rezultate la fel de evidente vin și cu camera ultra-unghi larg: smartphone-ul deteriorat are mult mai multă lumină și mult mai puțin contrast decât cel intact.

Cu privire la video, artefacte și defecte sunt aceleași, dar devin și mai evidente în timpul mișcării; pe de altă parte, zgârieturile nu par să afecteze focalizarea automată, țesutul și controlul zgomotului.

Pentru mai multe detalii tehnice, găsiți studiul complet DxOMark concluzie Dar este clar: dacă doriți să vă bucurați de calitatea fotografică pentru care ați plătit, trebuie să aveți grijă de smartphone-ul dvs.

Citește și: Recenzie Huawei P40 Pro: noul rege al fotografiei pe smartphone

Credite foto: DxOMark.com

.

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *