În aceste ore Google anunță schimbări importante cu privire la politică la care trebuie să răspundă toate aplicațiile introduse pe piață prin Play Store. Ceea ce atrage cel mai mult atenția este o schimbare în utilizarea funcției QUERY_ALL_PACKAGES permițând dezvoltatorilor să-l folosească pentru „consultați lista completă a aplicațiilor instalate pe un anumit dispozitiv“.

Există un timp până la 5 mai 2021

Ideea de Google este de a restricționa domeniul de utilizare al acestei funcții speciale pentru a proteja confidențialitatea utilizatorilor, cerând în mod explicit dezvoltatorilor care o utilizează să „justifică suficient de ce o metodă mai puțin intruzivă nu ar fi suficientă pentru a atinge acest obiectiv“.

Dar există mai multe: citind notele modificărilor legate de funcția menționată mai sus care, ne amintim, a trebuit să acționeze cu ceva timp în urmă, dar care a fost amânată din cauza Covid-19, descoperim că gigantul Mountain View indică în mod clar că “vizibilitatea tuturor aplicațiilor instalate pe un dispozitiv trebuie să fie direct legată de una dintre funcțiile de bază ale aplicației utilizate de utilizator“.

Această mare schimbare va afecta toate aplicațiile folosind API nivel 30+ pentru dispozitivele Android 11. Între timp, echipa Google anunță că s-au acordat excepții temporare pentru aplicațiile bancare și de portofel digital.

Iată cazurile în care nu mai ai voie să folosești funcția:

  • când datele sunt colectate în scopuri comerciale;
  • când activitatea solicitată poate fi realizată prin metode mai puțin intruzive;
  • când utilizarea nu este direct legată de funcția de bază a aplicației.

Noua politică intră în vigoare începând cu 5 mai 2021, dezvoltatorii de date pot utiliza QUERY_ALL_PACKAGES numai în cazul în care este esențial pentru funcționarea aplicațiilor lor.

.

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *