Seria vivo X60 a fost anunțată oficial în China chiar înainte de sfârșitul anului 2020, însă a fost nevoie de o sursă industrială pentru a descoperi un detaliu tehnic extrem de interesant: se pare că acestea vor fi primele smartphone-uri vreodată pentru a aduce pe piață tehnologia schimbarea pixelilor, împrumutat direct din lumea DSLR-urilor.

Trio-ul pentru smartphone este format din vivo X60, vivo X60 Pro este vivo X60 Pro + și, în mod absurd, deși sunt deja oficiale în țara lor, până în prezent nu s-a făcut nicio referire la această tehnologie inovatoare pentru sectorul fotografic.

Pentru a fi sincer, există câteva clarificări de făcut: seria va fi anunțată în 2007 versiune globală il 22 martie iar ultimele zvonuri vorbesc despre diferențe tehnice importante în comparație cu modelele chinezești: vivo X60 și X60 Pro vor renunța la Exynos 1080 SoC folosit acasă în favoarea Qualcomm Snapdragon 870, în timp ce modelul vivo X60 Pro + va folosi – Snapdragon 888 (Ați văzut comparația noastră cu Exynos 2100 și Apple A14 Bionic?).

Acestea fiind spuse, să vedem ce este tehnologia de schimbare a pixelilor și ce îmbunătățiri poate garanta noilor dispozitive emblematice vivo.

vivo X60 cu pixel shift: ce s-a schimbat

Pentru a înțelege avantajele tehnologiei schimbarea pixelilor care conform ultimelor zvonuri va debuta pe vivo X60, trebuie să începeți de la funcționarea senzorului camerei digitale.

Majoritatea folosesc unul Schema Bayer: spre deosebire de afișaje, în care fiecare pixel este alcătuit din sub-pixeli de culori diferite, fiecare pixel al unui senzor fotografic vede o singură culoare; pixelii roșu, verde și albastru (RGB) sunt de obicei aranjați în conformitate cu matricea Bayer, care arată ca un fel de tablă de damă în trei culori.

Canalul Verde acoperă 50% din imagine, în timp ce Roșu și Albastru acoperă la fiecare 25%; în acest moment sunt folosite unele interpolare (vorbind despre „demozaifiere“) Pentru a umple golurile în termeni de date despre culoare iar acest lucru duce la inexactități.

interpolare

interpolare

Această nevoie este depășită de tehnologia pixel shit, care implică deplasarea unui senzor de pixeli la un moment dat, lateral, în jos și în sus. În acest fel, așa cum se arată în ilustrația următoare – provine, ca și cea precedentă, din explicația Google cu privire la rezoluția mai mare – senzorul ar putea în mod ideal să garanteze o acoperire de 100%.

schimbarea pixelilor

schimbarea pixelilor

În cazul Google și Pixel 3, mișcarea senzorului depindea de agitarea naturală a mâinii utilizatorului, care a fost contrabalansată de OIS; mai multe fotografii au fost capturate și apoi date algoritmilor de procesare a imaginilor.

Soluția studiată în direct ar fi puțin mai puțin software și cu siguranță mai mult hardware: conform zvonurilor care au apărut, un sistem cu cardan va fi folosit pentru a muta senzorul după cum este necesar. Acest mecanism oferă avantajul unei precizii mult mai mari.

Producătorul va intra cu siguranță în mai multe detalii în timpul evenimentului global de lansare a seriei X60 vivo. Cu toate acestea, deocamdată știm că smartphone-urile ar trebui să prindă opt imagini RAW, selectați automat cel mai bun și apoi utilizați informațiile celor șapte rămase pentru a adăuga informații lipsă.

Rezultatul final va consta dintr-o singură fotografie la care fiecare pixel contribuie cu propria informație de culoare, fără a fi necesară nicio interpolare. În practică, ar trebui să puteți obține fotografii mai bogate decât Detalii, dar mai presus de toate cu mai bine fidelitatea cromatică.

Conform sursei acestor informații, noua tehnologie de schimbare a pixelilor nu va fi o prerogativă a modelului mai scump, ci va fi pe întreaga serie vivo X60. De asemenea, se subliniază faptul că modificarea de bază a pixelilor necesită patru fotografii, opțiunea in vivo de a utiliza opt sugerează utilizarea Performanță sub-pixel pentru a mări rezoluția finală a imaginii, în avantajul zoomului digital.

Acestea fiind spuse că este esențial să nu confundați schimbarea pixelilor și senzorul de schimbare – o tehnică alternativă de stabilizare a imaginii pentru OIS -, mai jos este videoclipul Sony Alpha 7R IV care arată cum funcționează tehnologia.

Citește și: Cele mai bune smartphone-uri Android: ratingul din martie 2021

.

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *